Rahels vardag i fotografier med kommentarer

Rahel bor på ett boende för ungdomar som har kommit till Sverige utan sina föräldrar. I november 2015 lånade hon på Stadsmuseets initiativ en kamera av museet, och tog flera hundra bilder de månader som hon lånade kameran. Bilderna är från olika sammanhang – när prinsessan Victoria besökte hennes boende, när hon umgås med kompisar.  Många bilder är från kyrkan, en viktig plats för Rahel. Rahel visar och berättar om några av bilder som hon har tagit. Rahel talar tigrinja och lite svenska. Hon kommer från Eritrea. Bildtexterna är gjorda tillsammans med en tolk.

I februari 2016 besökte Rahel Milano. Hennes mammas kusin, som har bott i Milano de senaste åren, bjöd ned Rahel för att besöka henne i två veckor. Rahel flög för första gången i sitt liv.

1 Bild inifrån flygplanet

 

 

 

 

 

 

Den här bilden tog jag när jag satt på flygplanet. Flygplanet flög in i ett moln. Eftersom jag inte har flugit förut var jag ganska rädd. Hur kan ett flygplan flyga igenom ett moln?

Rahels bilder 273

 

 

 

 

Kyrkan. Det här är en kyrka i Milano. Domo. Kyrkan och Torget utanför kyrkan är den mest betydelsefulla katolska plats som jag har varit på. I kyrkan finns de 12 lärjungarna avbildade. Bilderna är de äkta, men många har gjort kopior på dem. Inne i kyrkan finns vakter, och det kostar inträde om man vill gå in. Det var  lång kö så vi gick inte in.

Rahels bilder 278

 

 

 

 

Det finns poliser och vakter som undersöker så att man inte ger dålig mat till duvorna.på torget Man kan köpa speciell mat i mataffärerna om man vill mata dem.

Rahels bilder 264

 

 

 

 

När jag fikar i Milano.

Rahel besöker kyrkan i Stockholm ibland. Vid speciella tillfällen pågår mässan hela natten. De följande bilderna är från sådan mässa.

Rahels bilder 013

I kyrkan i Ropsten. Det är en grupp – vad ska jag säga – de har dramatiserat händelser där kristna blir halshuggna av IS/Daesh.

Rahels bilder 015 

 

 

 

Dramatiseringen ska visa att det har hänt på riktigt så att de som inte vet ska förstå att det inte är fantasier.

 

 

Rahels bilder 019

 

Efter halshuggningen visas hur de kristna blir martyrer för kristendomen. Det här visar när deras själar kommer till himlen. Eftersom de har stått upp för kristendomen blev de dödade. I himlen blir de belönade för sitt arbete.

Rahels bilder 093

 

Det här är efter skådespelet. När vi har Nattvard. Alla har samma klädsel om det är en högtid. Som under påsken till exempel. Klädseln för kvinnor heter ”Zuria”. Man måste inte ha folkdräkt, men den är viktig för gemenskapen.

 

Rahels bilder 098

Barnen är inte så bra på att sjunga på tigrinja. De sjunger psalmer. Denna handlar om när Jesus återuppstod och heter ungefär: ”För att du dog för min skull”.

Rahels bilder 104

 

 

Det här är en pastor som predikar om hur man bör följa Guds väg. För mig är kyrkan mitt liv. Kyrkan är guds hus, där man lär sig om Gud. Kort och gott – mitt liv.

Rahels bilder 121

 

 

Pastorn säger till kristna människor hur de ska leva sitt liv utifrån Bibeln.

 

 

 

 

 Prinsessan Victoria besöker boendet.

Rahels bilder 198

Rahel och prinsessan Victoria. Vi var förväntansfulla. Jag hade längtat efter den där dagen. Hon frågade oss om vi gillade boendet och jag svarade att jag trivs här. Jag tycker att hon var väldigt trevlig och det kändes som att hon var en av oss. Jag trodde inte ens att vi skulle få hälsa på henne, men hon kramades. Jag vet knappt hur Eritreas president och hans fru ser ut. De är så hemlighetsfulla.

Rahels bilder 207

Vi sjöng en ”Välkommen-sång” till prinsessan Victoria.

 

 

Rahels bilder 213Det här är jag och min kontaktperson, Terese. Hon arbetar på boendet och hjälper mig med läxor och allting annat som jag behöver hjälp med. När jag var i Italien längtade jag efter henne, och efter att visa henne bilder.

 

 

Rahels bilder 219Så här ser det ut när vi firar våra födelsedagar. Hon i mitten fyller år. Det är en tårta, chips och godis. Killarna känner vi från skolan.

 

 

 

 

 

Rahels bilder 170

Vi gick runt och tittade på julpyntet.

 

 

Rahels bilder 153

Stockholm. T-centralen. En brinnande lykta. Jag tänkte på brandsäkerheten på boendet, att vi är så noga med den, men där på T-centralen kan en lykta få brinna högt upp.

 

 

Bild på Rahel

 

Bilden är tagen i januari 2016. Jag var på väg ut – jag skulle hälsa på en av mina kompisar. På vardagar måste vi vara hemma 21.30, men vi är oftast hemma på vardagskvällar. På helgerna kan vi vara ute till klockan 23.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s