Sari berättar om uppdraget som god man

Sari Nyqvist arbetar som god man för ensamkommande flyktingungdomar. Här berättar hon vad uppdraget att vara god man, innebär. 

sari porträtt

60 miljoner människor har flytt undan krig och förföljelse, hälften av de som flytt är barn. 2015 kom det 33 000 barn till Sverige utan sina föräldrar. Ensamkommande barn har rätt till en god man.

Jag har varit god man för ensamkommande flyktingbarn sedan september 2014. I dag har jag tre ungdomar som jag är god man för. Jag träffar mina ungdomar cirka en gång i veckan. Jag tycker att det är viktigt att man har tid för sina ungdomar. Därför är det bra att ha ett flexibelt arbete. Det är också viktigt att ha en bra kontakt med alla vuxna runt barnet. Ibland har jag läst svenska med mina ungdomar. Det har varit ett bra sätt att lära känna ungdomen på och det är också ett konkret sätt att hjälpa till.

Barn som kommer ensamma utan sina föräldrar bär med sig många tråkiga erfarenheter. Därför är kontakter med banpsykiatrin också vanligt. Att vänta på besked från Migrationsverket eller på att få återförenas med sin familj är många gånger också stressande för barnen. I det läget, tycker jag, att det är viktigt att försöka motivera barnen på olika sätt till exempel att fokusera på sina studier. För att själv utvecklas i min roll som god man har jag tänkt att jag själv ska gå en grundkurs i motiverande samtal. Det tror jag är bra att göra som god man för ensamkommande barn.

Själva uppdraget handlar om att sörja för person. Du går in i förälderns ställe och du ska bland annat vara med på alla möten med Migrationsverket, Socialtjänsten, skolan, boendet, polis och barnets offentliga biträde. Om det offentliga biträdet inte har ansökt om asyl för barnet är det gode mannens uppgift att göra det. Du ska, om det behövs, boka tid hos tandläkare och läkare. Som god man ska du söka dagsersättning åt barnet samt särskilt bidrag för kläder, skor, glasögon, fritidskort för resor med kollektivtrafiken på kvällar och helger och bidrag till annan fritidsaktivitet. När du får ett uppdrag som god man för ensamkommande barn har boendet ofta redan ansökt om en skolplats för barnet, om inte ska gode mannen göra det.

Den som vill bli god man för ensamkommande flyktingbarn ska göra en intresseanmälan till Överförmyndarnämnden i sin kommun. Till en intresseanmälan ska ett lämplighetsintyg bifogas. Det ska vara skrivet av någon som känner dig väl, men inte en familjemedlem.

Sari Nykvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s