Östberga fritidsklubb som rådgivare till Stadsmuseets utställning

Stadsmuseets hus vid Slussen är just nu stängt för renovering. Under tiden som huset renoveras arbetar vi på utställningsenheten febrilt med att planera en ny utställning. Utställningen ska berätta om Stockholms historia från medeltidens slut och framåt. Vi som jobbar med utställningar på Stadsmuseet har gjort det i många år, men vi behöver ändå hjälp från andra.

När Stadsmuseet öppnar igen vill vi att alla stockholmare ska kunna komma till oss och hitta något som är intressant och spännande för just dem. För att det ska bli verklighet behöver vi veta vad människor tycker är roligt, spännande och intressant, vad som får dem att skratta, gråta, förfäras och förundras. Vi måste helt enkelt lyssna på de människor som vi vill ska besöka oss i framtiden.

Besökarna blir våra rådgivare. En av de grupper som vi har använt som rådgivare är mellanstadieelever från Östberga fritidsgård. Under sportlovet och påsklovet gick vi på olika museer ihop, personal från Stadsmuseet och barn och fritidsledare från Östberga fritidsgård. Barnen fick berätta för oss vad de tyckte var roligt och vad som fungerade bra i de utställningar vi såg. De berättade också vad som inte fungerade och vad som var tråkigt.

bild 1

Dockor var populära hos de flesta av våra rådgivare. Här tittar Chelsey och Debora på Birger jarl på Medeltidsmuseet. Hans utseende har återskapats utifrån kraniet.

Efter att vi hade gått runt i utställningarna satt vi tillsammans och pratade. Här berättar Saymen inlevelsefullt för Hans om hur han tycker att utställningen skulle kunna bli bättre.

bild 3

Jasmina tyckte att dockorna var lite läskiga. Här är bagaren på Medeltidsmuseet.

bild 4

Det behövs platser i utställningar där man kan sitta ner och vila. I Historiska museets utställning Vikingar finns ett rum som heter Yggdrasil. Där kan man sitta ner och lyssna på berättelser i hörlurar. Elisabeth från Stadsmuseet lyssnar på vad Marija, Anna och Jasmina pratar om.

bild 5

På bilden ser ni en modell över vikingastaden Birka. Modeller ihop med berättande filmer tyckte många om. Men inte att man måste lyssna i hörlurar. Det är bättre om fler personer kan uppleva samma sak ihop.

Till hösten kommer vi på Stadsmuseet att fortsätta att jobba tillsammans med fritidsgården. Förhoppningsvis kan barnen då hjälpa oss att utveckla den digitala guide som vi hoppas kunna göra till utställningen.

/Lin Annerbäck, utställningsproducent på Stadsmuseet och Medeltidsmuseet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s