Anna gör Stadsvandring i Östberga

Göta Landsväg söderut över Årstafältet mot Östberga. I fonden hus i kvarteret Svärdssidan. Foto: Göran H. Fredriksson.

Jag heter Anna. När jag var liten älskade jag historia mer än något annat ämne i skolan. Jag drömde mig bort av alla berättelser om kungar, slott, prinsessor och levnadsöden. Människors öden var nog det som fångade mig mest av allt.

Hur levde människor förr i tiden? Hur var det att vara gruvpojke i Falu koppargruva, eller piga på slottet i Stockholm? Allt eftersom jag växte upp förändrades och mognade intresset till en nyfikenhet på människor, livet och vår omgivning.

Denna nyfikenhet nyttjade jag när jag började skriva på den stadsvandring i Östberga som jag håller i Stadsmuseets regi som en del i projektet Stadsmuseet på plats. I vintras satt jag och plöjde böcker, rapporter och artiklar för att hitta de där guldkornen i området som ingen får missa. Jag promenerade och utforskade, men aldrig trodde jag att jag skulle finna ett sådant litet paradis på jorden. Det blev en vandring där vi utforskar arkitekturen, konsten och livsberättelserna från ett litet område med en lång historia – en av Stockholms äldsta faktiskt.

En plats som verkligen fångat mitt intresse i Östberga och som vi besöker på vandringen är gläntan med skålgropar, även kallade älvkvarnar som vittnar om att människor redan under bronsåldern levde här. Dessa små gropar är ca 70 till antalet och tros ha använts som en del i en fruktbarhetskult för att skörden skulle bli bra. Tänk att minnet av vardagen för 3000 år sedan kan finnas runt knuten från en busshållsplats.

skalgrop3
Skålgroparna i Östberga offras det i än idag. Vissa tror att det bringar tur eller att önskningar kan slå in om man lägger en peng i skålen. Foto: Anna Lilliehöök

I slutändan är det ju det vår historia det handlar om. Livet.

/Anna Sönsteby Lilliehöök, museipedagog och arkeolog

2 reaktioner till “Anna gör Stadsvandring i Östberga

 1. Hej Anna! Kommer det att bli några fler vandringar i östberga? Kanske till våren? Skulle vara så kul att hänga med!
  //Therese

  1. Hej Therese!

   Så roligt att du är intresserad av att gå med på vandring!
   Nästa tillfälle är den 11/12 kl 13-1430. Biljetter köpes för 100 kronor via Stadsmuseets hemsida, alternativt på Medeltidsmuseet.

   Varmt välkommen!
   Anna Lilliehöök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s