Bildskatt funnen i Gamla Östberga

Igår besökte jag Margareta Bristrand, nyss fyllda 80 år, som har bott i Gamla Östberga sedan 1975. Jag var hemma hos henne för att låna ut en av våra kameror så att hon på uppdrag av Stadsmuseet ska kunna dokumentera sitt hem och sin vardag. Hon var dock en aning bekymrad över att hon inte ska hinna fotografera så mycket då hon har ett fullspäckat schema på dagarna. Bl.a. går hon kurs i squaredans två gånger i veckan: i  Enskede och Huddinge. Dessutom en gång i veckan på ABF i Vårby Gård där nyanlända får möjlighet att prova på att dansa squaredans. Hon är samhällsengagerad och har drivit sagoläsning i Östbergaskolan. Med glimten i ögat berättar hon att hon på Vårby Gård får dansa med b.la. nyanlända unga killar som vill lära känna svenskar och träna svenska. Efter dansen fikar de redan danskunniga tillsammans med de nyanlända.

Tidigare har hon och hennes man varit aktiva i föreningslivet i Östberga, genom hockeylaget IFK Östberga. Hon har själv också varit elitfotbollspelare i Hammarbys damlag på 1970-talet. Hon är en hängiven amatörfotograf och hon visade mig en liten del av sin stora bildsamling med många bilder från Östberga och Östbergahöjden. Ska bli mycket spännande att få ta del av hennes bilder och förhoppningsvis kan vi visa många av dem på vår kommande Östberga utställning.

På Plats i Östberga //Johan Stigholt, fotograf

_jst1622
Margareta bekantar sig med vår fina lånekamera Foto:Johan Stigholt, Stadsmuseet

 

_jst1625
Vi tittar på svartvita bilder ur hennes stora bildsamling. Bilden är från ”Kom och lek för fyraåringar” som drevs av ABF och de höll till i lokalen ”Klubb 70” på Stamgatan. Foto:Johan Stigholt, Stadsmuseet

#östberga #bildskatt #stadsmuseet #påplats

4 reaktioner till “Bildskatt funnen i Gamla Östberga

  1. Hej Margareta
    Kul att höra att delar av familjen Bristrand är kvar i området efter alla år.

    Kommer ihåg maken och sönerna, även om det var mer än tjugo fem år sedan jag vistades i området.

    Ishockeyn fyllde ju en stor socialfunktion i området, och alla som var delaktiga i detta har ju anledning att känna sig stolta. Det var ju otaliga pojkar som under åren deltog i verksamheten. Jag var en av dem.

  2. Tack för att du kommenterar! Vi samlar just nu in minnen och berättelser från Östberga genom ett frågeformulär. Du hittar det i högermarginalen: Det här är mitt Östberga. Vore roligt om du delade med dig av dina minnen där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s