Konstkväll på bageriet

konsten i Östberga
Fotograf: Johan Stigholt
Fotograf: Bengt Oberger

Tisdag kväll den 13 mars fylldes Gamla Östberga Bageri med fikasugna och konstintresserade. De hade kommit för att lyssna på Anna Brodow Inzaina, konstvetare och medarbetare på Stadsmuseet i Stockholm

Under en dryg timme fick vi bland annat höra om Svenska bostäders progressiva ambitioner att föra in konst i bostadsområden. Då på 1960-talet vill de ogärna beskriva det som ”utsmyckningar”. Svenska Bostäders konsult i ämnet talade hellre om målningar och skulpturer som en ”konstnärlig aktivering av byggnader”. Syftet var att stimulera tankar och åsikter. Ja, kanske till och med väcka opinion? Det var också viktigt att verken utfördes i olika tekniker. Och att både gamla, unga, män och kvinnor fick uppdragen.

Anna Brodow Inzaina berättade övergripande om konst i offentlig miljö och om de stödformer som funnits för detta: enprocentregeln från 1937 och uppföljaren bostadslåneregeln från 1962. Hon berättade också om experiment med nya material på 1960- och 70-talet och om konsten i miljonprogrammet.

1%

Alla stockholmare, oavsett var man bor, ska kunna uppleva konst i sin närmiljö. Enprocentsregeln ser till för varje ny-, om- och tillbyggnad som sker i Stockholms stad avsätts 1% av budget för konstnärlig gestaltning.

Fotograf: Thomas Krajewski

Föredraget visade även exempel på hur konsten i området tillkommit på initiativ av de boende själva. Östberga har en lång historia av graffiti. Om det kommer vi berätta mer om när Stadsmuseet öppnar igen, hösten 2018.

// Sara Hedberg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s