Staden från nya vinklar – Stockholm som aldrig förr

Första besöket eller stammis, Stockholm är en plats proppfull med miljöer att upptäcka och saker att se. Runt nästan varje hörn befinner sig ett eller annat konstverk. Dessa kan vara allt mellan praktfulla statyer och häpnadsväckande utsikter.

Höjer man blicken vid Skeppsbron 44 uppmärksammas först en stor flagga, precis ovanför den kan man se en skulptur av en plågad man. Denna ska föreställa Carl Smith, en byggherre vars hustrus otrohet här avbildas av hornen på mannens ansikte. Denna symbol är en representation av något som kallas för en ”hanrej”, en bedragen man. Sänker man blicken framgår under mannens huvud även en vagina, återigen för att symbolisera kvinnans svek.

Om du tittar nära kan du på regniga dagar även se hur regnvatten leds ut genom ögonen som tårar. 

Mellan Sjömansinstitutets hus och Stadsgårdshissen är Katarinavägen avgränsad av ett räcke, en så kallad balustrad som vetter ut mot vattnet. Ungefär i mitten av sträckningen finner man en liten avsats där balustraden är utformad som ett stridsvärn med skottgluggar. Genom skottgluggarna finner man en intressant utsikt över Saltsjön. Den låga balustraden anses uppenbarligen inte längre vara säker då det i dagsläget är draget ett högre staket längs hela sträckan. En vacker syn inklämd i en vrå.

På Mosebacke finns en vägg utsmyckad med graffiti och tags. På en av dessa gator finner man en vägg som ger ett intressant intryck och en sjaskig gammal stol mitt i en backe. Ännu fler exempel på ”obeställd konst” i Stockholm om man tittar på graffitin, kanske också stolen. Egentligen innehåller ju båda dessa bilder föremål som från början inte tillhör platsen, men detta är ändå något som bidrar till platsen Mosebacke. 

Dessa är endast några få exempel på otippade syner i Stockholmsområdet och fler finns det att upptäcka!

//Kulturreportrarna

Lämna en kommentar