Gin & Tonic med Brian May på Stadsmuseet gård?

Det var en solig augustimorgon när vi träffade Daniel Sallmander på Stadsmuseets gård. Han hade precis börjat sitt arbete på museet när vi fick möjligheten att intervjua honom. Som nyanställd programproducent har han fått uppgiften att liva upp gården under dygnets alla timmar. Han berättar att han har hopp om att lyckas bjuda in några av de större artisterna som han har jobbat med under tidigare år, men “kanske inte Drake och Beyoncé, de är nog lite svåra att få tag på”. Han har fått dessa kontakter genom sitt jobb som scenkonstproducent, ett jobb som innebär att han ansvarar för allt som har med scen att göra, det vill säga teater, opera och dans, till exempel.

Hårt tryck på utbildningen

För att komma in på detta karriärspår studerade han på Stockholms Konstnärliga Högskola, men det var inte lätt att komma in. De accepterar enbart 3-4 studenter vartannat år och det tog honom tre försök. Före han ansökte till högskolan jobbade han i 11 år på ett flertal olika ställen inom kultur, till exempel på Cirkus med musikalen Queen – “We Will Rock You”. Genom detta arbetet fick han till och med dricka en Gin & Tonic med Brian May!

Ett nytt koncept

Daniel kallar sig själv för en riktig musikalnörd. Han pratar bland annat om ett koncept som han själv har tagit fram för Uppsala konserthus, “Musikalhörnan”. Tillsammans med Hans Marklund bjöd de in till kvällar där både kända, exempelvis Tommy Körberg, och mindre kända musikalartister fick uppträda. 

Vi undrade om Daniel inspireras av något speciellt när han planerar vad som ska hända på gården. Han berättar att han som liten ofta besökte museet med sin pappa och fick leka i museets lekrum “Hyllan” som var inrett som en djungel. Kanske var det därför han sökte sig tillbaka hit, först för att sommarjobba i entrén en sommar och nu för att jobba som programproducent.

“Gården ska spegla det som händer i huset”

Man kan ju undra hur en musikalintresserad tänker få med husets historia i evenemangen. Daniel säger att han vill att “programmet här på gården ska spegla det som händer i huset”. Han berättar som exempel att det kommer att vara en 1700-tals helg, en Bellman-helg, här om två veckor. Han pratar även om en vision att ha andra event på gården med historiskt tema, exempelvis 1600-tals baler. En annan uppgift på Daniels schema är att locka nya sorters människor till museet som inte brukar gå hit, till exempel genom att kanske starta en bar med lounge. Kanske blir stadsmuseet det nya heta after work stället i framtiden?

/Kulturreportrarna

Lämna en kommentar