Liljevalchs+ är kontroversiellt av en anledning

Den nya byggnaden Liljevalchs+, som färdigställdes 2021, har många personer olika åsikter om. Vi gick dit en regnig dag för att ta del av vad alla har sagt och bilda oss en egen uppfattning.

När vi först gick igenom dörrarna möttes vi av en garageliknande byggnad som såg ofärdig ut. Kablar hängde från taken, rester av tejp syntes och plastpåsar låg runt sladdar. Med andra ord var vi inte imponerade.

Huset sträckte sig fem våningar högt, och den femte våningen var kanske husets höjdpunkt i två bemärkelser. Taket släppte in mycket naturligt ljus, men hade även lampor i sig. Det kändes nästan kusligt att gå i det täckande ljuset som tog bort alla skuggor. Det här var nog ett mycket medvetet val som de fem av oss hade delade åsikter om.

På grund av ljuset och den gråa färgskalan på utställningsföremålen, blev nästan människorna runtom kring oss det som stod i fokus. Allt syns, alla detaljer tränger fram. 

Däremot kändes det väldigt rikt och exklusivt eftersom det var så luftigt och man inte behövde utnyttja allt utrymme till konsten. Detta är ännu en grej som vi inte är helt överens om. Vissa av oss ansåg att byggnaden kanske hade mått bättre i kombination med en mer uttrycksfull utställning, andra fick intrycket av att vara i en film och älskade den känslan.

Efter vårt besök i denna kontroversiella byggnad, kan vi förstå varför det finns så många olika delade meningar. Faktum är att inte ens vi fem kunde enas om ett gemensamt betyg! Vi ger den ett snittbetyg på 6.6 av 10.

/ Kulturreportrarna

Lämna en kommentar