Vårberg – “som en pärla på ett band”

Solen skiner i Vårberg lördagen den 25 september. Det är varmt och överallt springer det barn som ska till popcornmaskinen, hoppborgen eller något annat spännande. Några stannar till för att lyssna på musiken som framförs på scenen. En grabb frågar om vi vet när fotbollsturneringen börjar. Det är ”Lär känna din granne”-dagen, ett event för att bygga gemenskap bland boende i Vårberg. 

Vi kommer fram till Vårgårdens parklek strax innan klockan 13. Då ska Bo Larsson upp på scen för att prata om den nya boken ”Vårbergsporträtt”. Etnologen Minja Hjort är också med och ställer frågor. I boken berättas det hur det är att faktiskt leva i Vårberg, utifrån 11 intervjuer med invånare från stadsdelen. Johan Stigholt, som tagit bokens alla bilder, står bredvid oss i publiken.

På bilden ser ni Minja Hjorth och Bo Larsson på scen.

Efter att Bosse är klar på scen återvänder han till försäljningsbordet och vi ser hur flera nyfikna Vårbergsbor kommer fram för att kolla in boken. Stadsmuseets personal besvarar glatt frågor som ställs och får till och med signera en och annan kopia.

Efter detta så var det dags för Stadsvandring med byggnadsantikvarien Per Olgarsson. På vandringen fick vi lära oss om hur Stockholms förorter kom till, och hur dom placerades ut längs med tunnelbanan som “pärlor på ett band”. Per berättade om hur stadsdelen var planerad in i minsta detalj, så att alla bostäder skulle ha en lekplats, ett grönområde och en skola inom gångavstånd.

Det målades upp en bild av Vårberg som man aldrig tänkt på tidigare. Och nästan två timmar av vandring kändes aldrig långtråkigt.

Per var mångordig, men det som tog tid var att ta sig från plats A till B. Efter den utdragna men ändå väldigt givande vandringen återvände vi till parkleken.

När vi kom dit var boksläppsbordet så gott som nedpackat. Ett par sista böcker såldes till dom som kommit från stadsvandringen. Varma, trötta och väldigt nöjda begav vi oss hemåt samtidigt som Vårbergarna fortsatte att njuta av dagen och varandras sällskap.

Kul att se så många där som vill hjälpas åt att bibehålla Vårberginvånarnas goda sammanhållning.     

/Kulturreportrarna Nilo och Charlie

Lämna en kommentar